w Efficiënte lift bespaart fors op energieverbruik | Liftconsult
Liften en roltrappen nemen 2 tot 5 procent van het totale energieverbruik in een gebouw voor hun rekening. Energiezuinig afstellen kan tot 40 procent besparen.
 
Ook zonder hoge investeringskosten is veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door de kabels te vervangen of door in de daluren het licht en de ventilatie in liften uit te zetten. Intelligente besturingssoftware voorkomt dat liften doelloos omhoog en omlaag zoeven en verkort de wachttijd voor de passagiers. Dat kan tot 40 procent energiebesparing opleveren.
 
Dat blijkt uit een studie de Amerikaanse Raad voor een Energie-efficiënte Economie (ACEEE). Het onderzoek is gedaan in samenwerking met UTC Building and Industrial Systems.
 
Standaarden
In een willekeurig gebouw staan liften en roltrappen vaker stil dan dat ze in gebruik zijn. Tijdens piekmomenten, als mensen massaal een gebouw binnenkomen of verlaten, kan het stroomverbruik oplopen tot 50 procent van het totaal.
 
Volgens de Raad is de technologie voor meer energie-efficiëntie beschikbaar. Sommige nieuwe liftsystemen zijn tot 70 procent efficiënter. Het ontbreekt echter aan erkende standaarden om de efficiëntie van verschillende typen en merken te meten en te waarderen. Dat maakt het voor bouwbedrijven moeilijk de voordelen te bepalen tijdens renovaties of bij de aankoop van nieuwe liften.
 
Bron: ACEEE
 
  • bent u benieuwd hoe uw bestaande liften of roltrappen, met enkele eenvoudige aanpassingen, enegiezuiniger kunnen worden?
  • welke eenvoudige en goedkope energiebesparende aanpassingen kunt u laten uitvoeren bij uw liftmodernisering?
  • weet u waaraan u, in het kader van energiebesparing, aan kan denken bij de aanschaf van een lift of roltrap?
Onze adviseurs leggen u graag uit wat uw mogelijkheden zijn zodat u direct kunt besparen!
 
 

Gerelateerde artikelen